Mistä on toteutetut lupaukset tehty?

Nyt on sitten taas se aika vuodesta.

Ihan tosi. Ei jaksaisi enää. Ei jaksaisi enää ostaa uusia treenivaatteita ja liittyä kuntosalille jäseneksi! Ei jaksaisi enää irtisanoa jäsenyyttä helmi-maaliskuussa! Ei jaksaisi enää aloittaa yhtäkään herkkulakkoa! Ja ennen kaikkea - ei jaksaisi enää kertaakaan pettyä itseensä!!


Onko sitten helpompi olla lupaamatta mitään? On varmaankin. Helppoutta parempi päätös on silti luvata itselleen jotain, kun kalenteri kerran antaa siihen tilaisuuden. Mutta entä jos tänä vuonna ajateltaisiinkin toisin? Jos luvattaisiinkin tehdä itsemme hyväksi jotain hyvää, kivaa ja hauskaa? Luvataan jotain sellaista, joka on helppo pitää. Ja uskotaan, että se poikii jatkoon paljon lisää hyviä päätöksiä...


Kerron seuraavaksi omat neuvoni toteutettuja lupauksia varten, mutta ennen sitä, viimeisen vuodatukseni kunniaksi, kokoan aiempien tekstieni tärkeimmät ajatukset


Jos haluat onnistua pyrkimyksissäsi laihtua tai muuttaa elämäntapaasi, unohda heti kiellot, kärsimykset, karsimiset, ehdottomuus, rangaistus, itseinho ja epäusko!


Sen sijaan, mieti mitä kaikkea hyvää ja hyödyllistä VOIT itsellesi tehdä tai mitä voit valinnoillasi välittömästi saavuttaa! Luota siihen, että tämän asennemuutoksen avulla teet lopulta huomaamattasi sellaisia valintoja, jotka tekevät kieltämiset ja karsimiset tarpeettomiksi. Luota siihen, että voit saavuttaa tavoitteesi. Usko, että juuri sinun kehosi, elämäsi ja elämänlaatusi on jokaisen tekemäsi valinnan arvoinen. Ja toisaalta, usko että jokainen tekemäsi valinta vaikuttaa tavalla tai toisella itseesi, joten tunnista ja tunnusta valintasi seuraukset. Pyri valitsemaan pääasiassa hyviä asioita, niin saavutat tavoitteesi!


Jos sinulla on elämässäsi jokin hankaloittava asia (kipu, vika, vamma, sairaus, kiire, raha, lapset, anoppi, vuorotyö, voin keksiä jokaiselle jonkun), älä käytä sitä (teko)syynä kyvyttömyydellesi muuttua, vaan käytä sitä mielummin vaikkapa nimenomaisena syynä muuttaa kaikkea sitä, mitä PYSTYT muuttamaan. 

Eli ei näin: "Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, joten en pysty laihtumaan" vaan näin "Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, joten minun pitää syödä tosi terveellisesti ja liikkua päivittäin, jotta voin pysyä energisenä ja ihannepainoisena". 

Kas näin. Siitä muodostuu tie kohti tavoitteita ja se tie on hyvä kulkea. 


Seuraavaksi toivon, että jokainen tämän tekstin lukenut miettii vielä kerran, mitä on lupaamassa! Tässä tulee oma näkemykseni siitä, millaiset lupaukset on tehty pidettäväksi:1. Ei kiitos kielloille.


Ethän yritä kieltää itseltäsi mitään sellaista, mistä pidät tai mihin olet tottunut?


"En syö enää karkkia. Syön karkkia vain kerran kuussa. Lopetan karkin syönnin."

Se on ihan sama miten päin sen sanot, se ei tule toteutumaan. Ihan totta. Jos rakastat herkuttelua, syömistä tai löhöilyä, et pysty käskemään itseäsi epämieluisaan muutokseen tai ottamaan itseäsi suoralta kädeltä "niskasta kiinni", vaikka kuinka haluaisitkin. Haaveissasi pystyt. Tosielämässä et. Tarkoitan, jos olet yksi meistä tavallisista ihmisistä, joilla ei ole raudanlujaa tahdonvoimaa tai tähdenkirkasta tavoitetta saavutettavanaan. Ja todennäköisesti olet yksi meistä, jos luet tällä hetkellä tätä tekstiä. Me tavikset emme pysty (tai oikeastaan sisimmässämme halua) tehdä epämieluisia asioita tai pitää vastenmielisiä lupauksia. Niinpä teot täytyy ensin tehdä mieluisiksi, ennen kuin voi olettaa toteuttavansa ne.


2. Kyllä kiitos positiivisuudelle.


Sisältäähän lupauksesi jotakin hyvää, jonka HALUAT tai VOIT vaivatta tehdä itsellesi, jotta sinulla olisi parempi olla?


"Lupaan syödä joka päivä salaatin. Lupaan syödä joka päivä edes pienen aamupalan. Lupaan juoda joka päivä pullollisen vettä. Lupaan liikkua joka päivä ainakin 10 askelkyykyn verran. Lupaan pestä joka aamu hampaani. Lupaan kävellä kerran viikossa rappuset ylös." Keksi omasi. Mitä hyvää sinun on helppo tehdä itsesi hyväksi? Mihin hyvään päätökseen sinun on helppo sitoutua? Luo itsellesi edellytykset onnistua!
Oletetaanpa että haluaisin lopettaa villasukkien käytön. Jos nyt lupaan itselleni, etten enää koskaan käytä villasukkia, tulen todennäköisesti laittamaan ne jalkaani viimeistään helmikuussa - lupauksistani huolimatta - koska pidän villasukista. Entä jos ajattelisinkin toisin? Entä jos nostaisin kotini lämpötilaa sen verran, että pystyn toteuttamaan toiveeni vaivatta ja lopettamaan villasukkien käytön ilman, että se tuntuu kärsimykseltä tai uhraukselta. Loisin siis itselleni positiivisten päätösten kautta edellytykset onnistua tavoitteessani. Mikä sinun elämäsi villasukka on, ja mitä päätöksiä voisit tehdä, jotta voisit onnistua siitä huolimatta, että pidät villasukista?3. Ehdottomuuden sijaan armoa.


Kirjoitin edellä sanat "lupaan tehdä joka päivä" tarkoittaen oikeasti, että "pyrin tekemään lähes joka päivä, jos se vain on mahdollista". Fitfarmilaiset sanovat varmasti nyt, että "voi veljet mikä luuseri". Noh, minä sanon, että meidän tavallisten ihmisten elämä ei nyt kertakaikkiaan koskaan mene niin, että voisimme joka päivä toteuttaa kaikki suunnitelmamme. Eikä meillä ei-fitness-kisakausilaisilla ole edes mitään syytä elää joka päivä samojen sääntöjen mukaan. Kunhan (huom. Kunhan!) yhden päivän tekemättömyys ei tarkoita sinulle "epäonnistumista" tai sitä, että voit heittää hanskat tiskiin. Koska niin kauan, kun rukkaset pysyvät kädessä, tulee huominen päivä, jolloin voit tehdä paremmat valinnat kuin tänään.


Muistan muuten joskus muinoin tokaisseeni miehelleni, että "mitä järkeä on mennä suoraan salitreenin jälkeen syömään siipiä - siinähän mitätöi koko viikon treenit yhdellä istumalla!" Mieheni vastasi tähän: "Eikös se ole himpun verran parempi käydä salilla JA mennä siiville, kuin mennä VAIN siiville ja maata todennäköisesti loppu päivä kotona syöden jäätelöä jälkkäriksi. Varsinkin kun sinne siiville mennään vain kerran kuussa". Aaaah, totta. Viisas mies. Tyhmä nainen. Sillä kertaa siis. ;)


---


Elämä on upeita ahaa-elämyksiä varten. Toivottavasti tekstini herättävät sinussa jotakin ahaa-elämyksen poikasia. Ja toivottavasti maltat tänä vuonna luvata jotain sellaista, mitä ei tarvitse enää koskaan uudelleen luvata, koska sen toteuttaminen on sinulle vuoden kuluttua samanlainen itsestäänselvyys, kuin sukkien päälle pukeminen.


Tähän päättyy blogini tässä muodossa. Aion jatkaa kirjoittamista, mutta jatkossa tekstit siirtyvät toisaalle... kerron myöhemmin lisää! :)Onnentäyteistä vuotta 2016 kaikille!

Uskokaa mahdollisuuksiinne vaikuttaa omaan elämäänne!
Joka päivä on pieniä ja suuria valintoja täynnä!

Jenni :)


Kommentit

 1. Ihana postaus, kiitos blogistasi! Ja ihanaa uutta vuotta sinulle ja perheellesi!

  VastaaPoista
 2. Osuit taas niin naulan kantaan! Ajankohtainen teksti minulle. Menin nimittäin epätoivoissani ostamaan superdieetin jota kestin päivän. Tuona päivänä tajusin sen että nyt saa riittää! Olen joutunut dieettikierteseen joka on katkaistava! Koko viime kevään tein elämäntapamuutosta; söin järkevästi mitään rajoittamatta tai kieltämättä. Homma sujui loistavasti - paino putosi 18kg, vaan sitten piti alkaa ahnehtimaan ja aloittaa VHH jotta oikein nesteet saadaan kropasta pois. Tämä aloitti kierteen joka kesti koko loppuvuoden; kuukausi dieettiä, kuukausi mässäystä - ja taas VHHta tai Juttailua kuukausi.

  Nyt riittää ja palaan takas siihen elämäntapamuutokseen. Ei kieltoja, ei kärsimystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hienoa! Kyllähän me kaikki on superdiettejä kokeiltu. Ehkä siinä onkin se juju, että rauhallinen elämäntapamuutos riittää itselle vasta sitten, kun on kantapään kautta muutamia (kymmeniä) kertoja kokeillut ja oppinut ettei kannata. ;) Noh, kyllähän joillekin sopii sellainen elämäntyyli, että ns. elää superdietistä. Joka tapauksessa, nautinnollista elämäntapamuutosta sinne! :)

   Poista

Lähetä kommentti