Mää syän mitä mää haluun kuulitsä!!Suomalaisista aikuisista yli puolet on ylipainoisia, eli BMI on yli 25, eli 170cm pituisella painoa on yli 72 kiloa. Lisäksi, suomalaista 20% on ”lihavia” eli määritelmän mukaan BMI yli 30. Suomi on siis yksi maailman selkeitä kärkimaita lihavuuden suhteen. Suurimmassa osassa Euroopan maista lihavien osuus väestöstä on puolet pienempi kuin Suomessa. 

Siis oikeesti. Eikö meillä pitänyt olla ilmainen, terveellinen kouluruoka 18-vuotiaaksi asti!? Eikö siinä ajassa jo opi syömään hyvin hä? Mikä siinä on?


Istuin kerran terassilla ja näin, kun eräs äiti antoi noin 8kk ikäiselle lapselleen lusikallisen jäätelöä. Ihmettelin jo sitäkin, koska eihän tuon ikäinen lapsi tarvitse jäätelöä. Hän osaa vielä olla onnellinen ilman niitä herkkujakin! Miksi siis kannattaa antaa vielä edes maistiaista jäätelöstä? Mutta EI, kuulkaa, olinkin väärässä!! Se äiti syötti sen koko jäätelöANNOKSEN lapselleen lusikallinen toisensa jälkeen! Se olikin sen lapsen RUOKA! Mitä hittoa!? 

Jokainen äiti haluaa lapsensa parasta, ja tuo kyseinen äiti varmasti uskoi, että 8kk ikäinen lapsi tulee onnelliseksi saadessaan jäätelöä. Samalla hän totuttaa lapsensa makuaistin siihen, että jäätelö on hyvää ja muut ruoat on pahoja. Sen jälkeen jäätelö on myös seura, lohduke, ilo, onni, aurinkoinen kesäpäivä. Se on kaikkea ja ilman sitä ei voi olla. Tervetuloa 18-vuotis-syntymäpäivä! SEN JÄLKEEN voimme syödä itsemme JOKA PÄIVÄ onnellisiksi! <3


Mitä sillä on väliä jos on vähän pläski?

No, lähdetään nyt siitä liikkeelle, että jokainen ylipainoinen tietää, mitä sillä on väliä jos on vähän pläski! Vai eikö tiedä? Se ihminen, joka siellä ylipainon alla on, ei tietenkään muutu siitä miksikään, vaikka siinä päällä olisi nolla tai sata kiloa ylipainoa. Se on ihan yhtä hyvä ihminen kuin ennenkin. Sillä ihmisellä ei vaan ole YHTÄ HYVÄ OLLA, kuin mitä sillä VOISI olla.

Ehkä suurimman vaikutuksen ylipaino aiheuttaa psyykkeelle. Se on hämmästyttävää, kuinka paljon jo 10 liikakiloa voi vaikuttaa siihen, millaisena ihminen näkee itsensä ja oman arvokkuutensa. Ja lisäksi: jos syö mitä sattuu, EI VOI olla virkeä, ei voi jaksaa olla energinen, ei voi nukkua hyvin tai sikeästi, suoli ei voi toimia kunnolla, eikä voi elää ilman päänsärkyjä. Jos on ylipainoa, ei voi elää ilman nivelrikkoa, polvikipuja, lonkkakipuja. Nivelet on samat kuin 30 kiloa kevyempänäkin, ei ne voi kestää sitä painoa vuodesta toiseen! Ja jos pääasiassa nauttii paikallaan istumisesta, selkä ei voi olla kivuton päivästä toiseen! Selän hyvinvointi vaatisi ylösnousemisen keskimäärin 20 minuutin välein ja tukilihaksiston harjoittamiseksi tarvitaan säännöllistä ”liikuntaa”. Eeeeeii! Haluan silti olla vähän pläski. Siinä tapauksessa saat olla. Se ei haittaa ketään muuta kuin itseäsi. Me pidämme sinusta silti!


Onko se sitten oma vika vai?

Vai niin. No kysytäänpä toisin päin. Mitä sillä on väliä, kenen vika se on?! Pitääkö sen olla jonkun vika?? Eikö sille sitten voi tehdä mitään, kun se kerran on jonkun vika? Sinä olet sellainen kuin olet, etkä pysty olemaan muuta. Niinpä niin. Siinä on se syy, minkä vuoksi se ylipaino edelleen pysyy siinä vyötäröllä. Mitäs jos lähdettäisiinkin siitä ajatuksesta, että jokainen ihminen ansaitsee itselleen hyvän ja energisen elämän ilman kipuja ja vaivoja - ylipainosta riippumatta. Voidaksesi hyvin ja ollaksesi energinen, sinun on PAKKO syödä hyvää (eli terveellistä) ruokaa ja liikkua edes vähän. Piste. Samalla laihdut. Piste. Jos löydät jonkun dieetin, joka saa sinulle huonon olon ja laittaa sinut tarkkailemaan entistä enemmän itseäsi, olet väärällä polulla. Sinun pitää voida hyvin!!! Siinä on se avain. Jos siis haluat jotakuta ylipainostasi syyttää, syytä niitä dieettejä, joita olet yrittänyt!

Entä kun vaan jätski maistuu hyvälle??

Makuaistihan on sitten jännä juttu! Kaikki me tiedämme, että se muuttuu radikaalisti lapsuuden ja aikuisuuden välillä, mutta tiesittekö, että se voi muuttua ihan yhtä paljon myös aikuisuuden ja aikuisuuden välillä?!! Luulitteko, että kaikki ”terveellistä” ruokaa syövät ihmiset joutuvat syömään sitä hampaat irvessä nenästä kiinni pidellen? Entä luulitko, että juuri SINUN makuaistisi on sellainen, että joudut elämäsi loppuun asti syömään terveellisiä ruokia vain pakon edessä kun anoppi seuraa vierestä, tai että ainoastaan jäätelö ja hampurilaiset voisivat maistua hyvälle? Entä uskotko, että kun on jonkun aikaa syönyt terveellisiä ruokia, jäätelöt ja hampurilaiset eivät maistukaan läheskään yhtä hyviltä kuin vaikkapa tuore ja monipuolinen salaatti? Uskotko, että silloin ei enää tee mieli aiheuttaa itselleen (ainakaan päivittäin) huonoa oloa syömällä ”herkkuja”, kun kerran siitä paremman makuisesta ruoasta saa paremman olon? Pöh, humpuukia. Ihme hihhuleita! Huoh. No, kunhan olet onnellinen.  :)


Palaillaan! <3 

- Jenni
Kommentit

 1. "Mut kun mä niin tykkään hyvästä ruuasta"... juu mä taas en tykkää ruuasta yhtään, kuten ei muutkaan hoikat. Me suorastaan vihamme ruokaa, eikö niin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siinähän se taika piileekin! Vihaa ruokaa ja pysy hoikkana. Eiku.

   Poista
 2. Monet tuttuni ovat painoindeksin mukaan ylipainoisia, vaikka elävät todella terveellisesti. Geenit vaikuttavat yllättävän paljon kropan painoon ja siihen kuinka helposti lihoo, joten kaikkia on turha yleistäen syyttää. Monet näistä tutuistani ovat todella terveen näköisiä ja heillä on esimerkilliset veriarvot sekä kunto -lihas kun tuppaa painamaan enemmän kuin läski!

  VastaaPoista
 3. BMI ei sovellu lasten eikä lihaksikkaiden painon arvioon. Mitään muuta tilastollista menetelmää ei kuitenkaan ole käytössä, joten siksi tilastollisesti yli puolet suomalaista aikuisista on ylipainoisia. Uskoisin, että lihaksikkaat ovat näistä vähemmistö.
  Geenit tai mielummin monesta muusta tekijästä johtuva perusaineenvaihdunnan vilkkaus vaikuttaa paljon siihen, kuinka helposti lihoo. Kuten sanoin, tuo tietoa ei auta ratkaisemaan ongelmaa. Kukkaan ei voi muuttaa geenejään, mutta kaikki voivat muuttaa ruokailutottumuksensa ja aktiivisuutensa niin, että kulutus on suurempaa kuin energian saanti.
  Olen painottanut toistuvasti, että en syytä lihauudesta ketään. Kaikki saavat olla lihavia tai ylipainoisia, jos heillä on läskiensä tai lihaksiensa kanssa hyvä olla :) Se on ainoa asia, jolla on merkitystä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti