Tekosyyt syyniin!




Oookkei. Nyt ollaan päästy asian ytimeen. Nyt on viimeistään se hetki, kun joku työntää herneen nenäänsä. Aion siitä huolimatta kertoa ne tilanteet, joissa ihminen esittää lihomiselleen, liikkumattomuudelleen tai erinäisille vaivoilleen tekosyitä. Kukin valitkoon näistä omansa, koska lähes jokainen keksii toiminnalleen tai toimimattomuudelleen tekosyitä. Jos tämän tekstin myötä hyväksyt käyttämäsi syyt tekosyiksi sen sijaan, että alat puolustelemaan päätöksiäsi, pystyt ehkä vihdoin keskittymään olennaiseen ja voit vihdoin saada aikaiseksi positiivisia muutoksia. Tässä tulee siis tekosyy-opin lyhyt oppimäärä, olkaa hyvät.



Mikä on tekosyy?

Kutsun tekosyiksi sellaisia syitä, jotka ovat kyllä kiistatta olemassa, mutta eivät todellisuudessa ole syitä väitetylle tapahtumalle. Tai oikeastaan, vaikka ne osittain vaikuttaisivatkin tapahtuman syntymiseen, niiden olemassaoloa ei pysty tai halua muuttaa, joten niiden tuijottaminen ei ratkaise ongelmaa!


Lisäksi, tekosyyt ovat sellaisia syitä, joita henkilö esittää ITSELLEEN perustellakseen itselleen omaa toimintaansa niin, että saa itseltään synninpäästön. Oleellista on siis se, että ITSE uskoo kyseisen syyn aiheuttavan kyseisen toiminnan, vaikka muut ihmiset eivät sitä uskoisikaan. Tämä on oleellista siksi, että jos omassa päässäsi uskot tekosyyhysi, se muuttaa asenteesi ja uskomuksesi omasta itsestäsi tai mahdollisuuksistasi, jolloin koko toimintasi noudattaa tätä uskomusta siitä huolimatta, onko uskomus totta vai ei. Toiminta puolestaan aikaansaa lopputulokset. Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta juuri näin yksinkertaisen monimutkaista se on.



Jos siis uskot olevasi ylipainoinen siksi, että sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, etkä siksi että syömisissäsi tai liikkumisessasi voisi olla jotakin parantamisen varaa, et pysty aikaansaamaan muutosta kohti parempaa, koska uskomuksesi vaikuttavat huomaamattasi toimintatapoihisi! Eli kun tulee ensimmäinen vastoinkäyminen, lopetat leikin siihen, koska et usko pystyväsi parempaan. 

Esimerkki: Vaaka näyttää tänään kilon enemmän kuin eilen. Seuraus: ”En voi näköjään laihtua, koska minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta”. Seuraus: ”Menen syömään suklaata, koska kilpirauhaseni on vajaatoimintainen enkä voi laihtua niin kuin muut, joten turha yrittää". ELI: Tekosyy, joka muutti uskomukset, joka muutti toiminnan, joka muutti tekotodellisuuden todellisuudeksi, ja BUUUUM: olet lihava koska sinulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Totta. Ja totta.


Tekosyyt top 6
 
1. Kiire

Höpönlöpö. Meillä kaikilla on kiire. Silti meistä joku ehtii ja joku toinen ei ehdi. Vai onko sinulla kovempi kiire kuin jollakin muulla? Mistä tiedät? Oletko varma, että tiedät toisten kiireet? Vai tiedätkö vain toisten arvojärjestykset? Jokainen järjestää aikaa sille asialle, jonka kokee tärkeäksi. Jos aikaa ei silti pysty järjestämään riittävästi esimerkiksi urheilua varten, joku jää kotiin harmittelemaan, kun taas joku toinen menee edes pyörällä töihin tai tekee vartin lihaskuntoharjoittelun muutaman kerran viikossa. Arvaa kumpi on illalla rentoutuneempi, hyväntuulisempi ja nukkuu paremmat unet? Sen sijaan, että syyttelet kiirettäsi, mieti miten voit elää kiireesi kanssa. Äläkä tee sellaisia suunnitelmia, joita et ehdi toteuttaa. Turha suunnitella, että menisit joka ilta jumppaan, jos tiedät jo etukäteen että et millään ehdi. Tee sellaiset suunnitelmat, joihin sinun ei tarvitse käyttää kiirettä tekosyynä. Järkevästi suunniteltu on lähes puoliksi tehty.


2. Väsymys

Höpönlöpö. Meistä jokainen on väsynyt, jos elämänrytmi on epäsäännöllinen, nukkuu huonot unet, syö huonosti, pysyy passiivisena tai ei saa pakollisille tehtäville riittävää positiivista vastapainoa. On toki joitakin sairauksia, jotka aiheuttavat väsymystä, mutta jos ne on poissuljettu tai hyvässä hoidossa, unohda väsymys ja ala tekemään asialle jotakin! Lähde ulos tai ota itsellesi mieluisia projekteja. Nuku riittävät yöunet. Laita ruokavaliosi kuntoon. Älä syö sokeria ja vältä myös vehnää. Syö paljon kasviksia ja juo vettä. Urheile edes vähän. Et varmana ole enää kohta väsynyt! Tai no olet toki, jos uskottelet itsellesi olevasi väsynyt siksi että olet väsynyt, etkä siksi että omassa toiminnassasi olisi jotakin parannettavaa.


3. Mukavuudenhalu

Pöh. Luuletko, etteivät kaikki ihmiset haluaisi elää mukavasti? Luuletko, että salilla käyvät ihmiset haluavat kiduttaa itseään tai terveellisesti syövät haluavat viedä itseltään kaiken elämänilon? Vai uskotko, että he ovat oikeasti oppineet nauttimaan liikunnasta ja terveellisestä ruoasta? He ovat joko tehneet niin aina, tai opetelleet sen myöhemmin tottumuksen ja asennemuutosten kautta. Heidän elämänilonsa katoaisi, jos he istuisivat päivät pitkät sohvalla tuijottamassa televisiota tai lukemassa kirjaa. Ja ihan tasan sama asennemuutos voi tapahtua sinulle, jos annat siihen mahdollisuuden!


4. Minä olen luonteeltani tällainen kuin olen.

Okei, jos olet luonteeltasi sellainen kuin olet, haluatko silti elää noin kuin elät? Jos haluat, ole hyvä ja elä niin kuin haluat. Jos ET ole tyytyväinen, ole hyvä ja muuta toimintaasi siitä huolimatta, millainen luonteesi on. Ps. oivallusten kautta myös omaa luonnettaan tai itseasiassa asennetta ja toimintaa voi muuttaa yllättävän paljon!



5. Minä olen tällainen iltasyöppö-mässäilijä.

Höpönlöpö. Kukaan ei ole luonnostaan iltasyöppö tai mässäilijä tai herkkusuu tai karkkihiiri. Jos et ole vielä löytänyt itsellesi sellaisia syömistottumuksia tai sellaista elämäntapaa, jolla pystyisit olemaan pääsääntöisesti mässäilemättä, ala ensiksikin syömään mahdollisimman paljon hyvää ruokaa. Eli vihanneksia, marjoja, kalaa, lihaa, kanaa ja kaikkea sellaista, josta saat itsellesi jotakin hyvää. Tai jos et silti onnistu, hanki itsellesi pätevä ravitsemussuunnittelija. Tarkista kuitenkin, ettei ohjelmasi ole saman tyyppinen kuin ilmaisessa ravinto-ohjelmassani, koska se ei yleensä toimi nälän poistamisessa. Mässäilyhimot ovat maailman helpoin ruokavaliosuunnitelmalla hoidettava asia! Usko tai älä.


6. Kivut ja sairaudet

Kivut ja sairaudet ovat ikävä juttu, mutta on hyvin harvinaista, että ne aiheuttaisivat aina jokaiselle samanlaisen oirekuvan. Ihmisen asenne tai toiminta määrää joskus hyvin paljon sen, kuinka paljon sairaus vaikuttaa elämään. Kilpirauhasen vajaatoiminta on tästä loistava esimerkki, koska yhdelle se ei aiheuta hoidettuna yhtikäs mitään oireita, toiselle se aiheuttaa hoidettunakin valtavan ylipainon ja invalidisoivan väsymyksen, kolmannelle se aiheuttaa oireita vaikka koko sairautta ei olisi koskaan edes todettu – silloin vika on kuulemma lääkärissä, joka ei osaa tulkita arvoja oikein.

Toinen hyvä esimerkki on selkäkipu, joka on toki joskus hankala vaiva, mutta totuus on, että hyvin usein toistuvat selkäkivut ovat estettävissä riittävällä fyysisellä aktiivisuudella ja oikeanlaisella lihaskuntoharjoittelulla siitä huolimatta, millaista fyysistä vikaa selässä on. Esimerkiksi välilevyn pullistuma tai ryhtivirheet eivät ole läheskään aina pätevä selitys toistuville kivuille. Näiden aiheuttamiin oireisiin pystyy lähes aina vaikuttamaan omalla toiminnallaan, jos tunnistaa mahdollisuutensa eikä piiloudu toistuvasti tekosyiden taakse.

Vastaanotollani kävi juuri mies, jolla todettiin vuosi sitten alkava diabetes. Hän ei halunnut lääkityksiä, vaan päätti hoitaa itse sokeriarvonsa kuntoon. Hänellä oli sepelvaltimotauti ja vaikeat kulumat polvissa. Kävely oli kipujen vuoksi hankalaa ja selkä kipeytyi liiallisen istumisen seurauksena usein. Lisäksi hänellä oli astma ja kilpirauhasen vajaatoiminta. Hän muutti ruokavalionsa terveelliseksi, kävi lähes päivittäin pyöräilylenkillä tai uimassa ja laihtui 20 kiloa. Nyt hänen ei tarvitse aloittaa lääkitystä. Sellaista elämä voi olla, kun unohtaa tekosyyt ja keskittyy oleelliseen.
 




Kas näin. Tässä oli oma käsitykseni tekosyiden kärkisijoista. Äläkä luule, ettenkö itsekin käyttäisi näitä joskus tekosyynä. Ero on vain siinä, että tunnistan ne tekosyiksi, enkä siksi anna niiden määrittää toimintatapaani tai asennettani pysyvästi. Jos minulla on joku päivä kiire, joku toinen päivä ei ole. Jos minulla on joku päivä mässäilyhimoja, mietin mitä ruokavaliossani on edeltävästi ollut pielessä ja korjaan sen asian. Tekosyyt ovat siis haitaksi vasta sitten, jos ne alkavat alitajuisesti vaikuttamaan asenteisiisi, uskomuksiisi ja toimintaasi, koska et hyväksy niitä tekosyiksi.

Ihanaa (vihdoin helteistä) kesää kaikille!

<3

Jenni


Kommentit

  1. Mahtava teksti ja kaiken lisäksi pitää paikkansa!

    VastaaPoista
  2. Itselläni on kilpparinvajaatoiminta. Lenkkeilen ja käyn salilla säännöllisesti. Ruoasta on herkut ja vaaleat viljat heitetty pois jo ajat sitten. Treenasin myös puolisen vuotta PT:n kanssa. Ja painan tismalleen saman verran kuin aiemmin, eli yli vuoteen ei ole kiloakaan lähtenyt pois. Lääkäri sanoi, että liikunnasta on sentään se hyvä puoli, että en ole lihonut lisää. Joten en kyllä ole samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Ennen vajaatoimintaa aineenvaihduntani oli aivan toista luokkaa, kun en yksin kertaisesti lihonut. Painoin 50 kg ja pituutta 173 cm. Sain vajaatoiminnan raskauksien myötä ja vaakakin näyttää aivan erilukemia nykyään... yli 20 kiloa on tullut lisää...

    VastaaPoista
  3. Hymyilytti, tunnistin itseni, nauratti, menin itseeni, hymyilytti lisää ja lupaan katsoa peiliin seuraavan voivottelua aiheuttavan tekosyyn kohdalla! :D
    -Ninni

    VastaaPoista
  4. On varmaankin totta, että kilpirauhasen vajaatoiminta vaikuttaa joskus hoidettunakin aineenvaihduntaan. Toistuvat selkäkivut ja polvikivut vaikuttavat myös eittämättä liikkumismahdollisuuksiin. Silti suosittelen keskittymään mielummin niihin asioihin, joissa pystyy petraamaan, koska nykylääketiede ei anna kenellekään parempaa ratkaisua esim kilpirauhasen vajaatoiminnan hoitoon. Käsittääkseni ruokavaliolla saattaa olla suurikin merkitys joillekin kilpirauhasongelmista kärsiville, joten siihen perehtynyt ravitsemussuunnittelija voisi ehkä osata auttaa.
    Oma kantani on kuitenkin se, että oli sairaus mikä hyvänsä, 20 lisäkiloa kertyy siksi, että on syönyt enemmän kuin tarvitsisi syödä. Lisäksi aineenvaihdunta hidastuu hyvin yleisesti mieluummin monesta muusta syystä, kuin kilpirauhasen vajaatoiminnasta johtuen. Se on ihan universaali asia, joka tapahtuu lähes jokaiselle 20v iän ohittaneelle henkilölle. Näissä tapauksissa aineenvaihdunnan pystyy aika usein käynnistämään oikealla ruokavaliolla ja siihen saattaisi pystyä hyvinkin vaikuttamaan vaikka olisikin kilpirauhasongelmia.
    Tämä ajatusmaailma herättää toki ristiriitaisia mietteitä ja voimakkaita puolustusreaktioita, enkä halua sen kummemmin taistella asiasta, koska pystyäkseni arvioimaan yksittäisiä ruokavalioita, minun olisi tiedettävä ruokavaliosta paljon muutakin kuin se, että vehnät ja "herkut" on jätetty pois. Liikaa energiaa voi tulla vaikkapa pelkästään maitorahkaakin syömällä, joten pelkästään vehnä ei ole ratkaiseva tekijä.
    Suosittelen siis keskittymään mielummin siihen, mitä PYSTYISI vielä parantamaan, ja jättämään vähemmälle huomiolle sen, mitä ei pysty muuttamaan. Mutta tämä on vain oma asenteeni elämässä ja yritän auttaa muita ajattelemaan asiasta aiempaa positiivisemmin ja toiveikkaammin, jotta muutokset olisivat mahdollisia.

    VastaaPoista
  5. "Eli vihanneksia, marjoja, kalaa, lihaa, kanaa ja kaikkea sellaista, josta saat itsellesi jotakin hyvää."

    Eikös tuollainen paleo -tyyppinen ruokavalio aiheuta juuri niitä turhia himoja, koska on liikaa kieltoja? Miksi ei kaurapuuroa, ruisleipää, täysjyväriisiä, kreikkalaista jogurttia jne..? Kirjoituksissasi mainitset, että ihmedieetit eivät toimi, mutta eikös paleo ole juuri sellainen? Mitä vikaa on ihan normaalissa kotona tehdyssä kotiruuassa?

    VastaaPoista
  6. Hetkonen, en ole kyllä missään vaiheessa väittänyt suosittelevani paleo-tyyppistä ruokavaliota! Siinä on osittain hyviä piirteitä, mutta omasta mielestäni se tekee ruokailusta liiallista hörhöilyä tavallisille ihmisille. Sen sijaan ravintointoisille ihmisille se sopii varmaankin hyvin ja on todella puhdasta ravitsemusta. Itse en paleo-ruokavaliota noudata. Enkä todellakaan lähde luettelemaan teksteihin kaikkia suosittelemiani ruoka-aineita. :D Vihannekset, marjat, kala, liha ja kana kuuluvat ihan jokaiseen terveellisenä pidettyyn ruokavalioon, jopa ruokaympyrään ja lautasmalliin. En oikein ymmärrä miten siitä voisi hypätä yhtäkkiä paleo-ajatteluun, joka sisältää kyllä näitäkin, mutta lisäksi niin paljon kaikkea muuta, ettei näistä voida puhua samassa lauseessa. Jos olisin luetellut esimerkiksi: riistaa, kookosta, pähkinöitä, mantelijauhetta jne, ymmärtäisin pointtisi. :)

    VastaaPoista
  7. Ps. Normaalissa kotiruoassa on mielestäni pääasiassa se vika, että se sisältää useimmiten aivan liian vähän kasviksia ja toisekseen liian paljon riisiä sekä vehnäperäisiä tuotteita, kuten pastaa. Mutta kuka määrittelee "normaalin kotiruoan"? Itselleni makaroonilaatikko tai riisi+kanakastike eivät ole normaalia kotiruokaa - ainakaan jos niiden lisäksi ei olisi yhtä isoa kasaa kasviksia. Se on kiinni ihan siitä mihin tottuu ja millä ajatusmaailmalla haluaa syödä. Ei ole olemassa yhtä oikeaa "normaalia kotiruokaa".

    VastaaPoista
  8. "Hetkonen, en ole kyllä missään vaiheessa väittänyt suosittelevani paleo-tyyppistä ruokavaliota!"

    Okei, okei ihan rauhassa. Ei tarvi hermostua ;). Ehdin lukea muutaman sun jutun ja olin aivan myyty! (Nyt löytyi järkevä blogi tähän netin ravintosekamelskan keskelle.) Sitten säikähdin, että onko tämä kuitenkin taas yksi paleo/karppaus -blogi muiden joukossa. Enkä todellakaan oleta, että luettelisit kaikki ruoka-aineet joita suosit, mutta kun listasta puuttui kaikki hiilarit, niin halusin varmistaa. Ja kuvat raakakakuista lisäsivät epäilyksiä :). Nyt olen ehtinyt lukemaan kaikki kirjoitukset ja epäilykset paleohörhöstä karisivat. Loistavaa tekstiä! Perusterveellinen syöminen kun ei ole kovin seksikästä, niin on hienoa, että joku osaa kirjoittaa siitä niin hyvin kuin sinä. Uusia blogautuksia odotellessa.

    VastaaPoista
  9. Juu ei hermostuta :D Tuo lause kuulostaa nyt jälkeenpäin luettuna omaankin korvaan siltä että olisin hermostunut, mutta ei suinkaan. Mää oon kuitenkin ylipäätään sitä mieltä, että jos ravitsemuksesta tehdään mikä tahansa ääripää-hörhöily, niin se ei sovi suurimmalle osalle ihmisistä. Joillekin sopii, mutta itse yritän puhua sellaisen ruokavalion puolesta, joka sopii melkein jokaiselle vauvasta vaariin ja laihasta lihavampaan.
    Raakakakut on muuten tosi hyvää herkkua ja syön niitä paljon mielummin kun sokerikakkuja, joista tulee ainoastaan väsynyt ja turvonnut olo! :) Kandee koklata. Ehkä suomen parhaimmistoon kuuluva raakakakkuleipuri on (mun mielestä) Purepiste -nimisessä kahvilassa Turussa ja sen reseptejä on julkaistu ainakin tällaisessa blogissa: http://hanistyle.fi/2014/06/raakakakkukurssi/ Suosittelen kokeilemaan!

    VastaaPoista
  10. Koska "perusterveellinen ruoka" on tosiaan melko häilyvä käsite, niin olisi kiva lukea mitä se sinun mielestäsi on käytännössä. Monille perusterveellinen on kaurapuuro, makaronilaatikko, ruisleipä ja rasvaton maito. Toiselle taas rintafile, salaatti, avocado, marjoja ja bataattia.
    Kirjoitit myös siitä, että riittävästi hyvää ruokaa pitää karkkihimot kurissa. Tässä tulee monilla juuri se ongelma, että mitä se hyvä ruoka oikein on? Rintafile+joku hyvä rasva+puolet lautasesta kasviksia - systeemi ei maistu yhtään hyvältä. Jos rintafileen kaverina on aurajuustokermakastike, niin sitten se on hyvää, eikä karkkia tee enää mieli. Mutta tämä ei taida olla enää "perusterveellistä"?

    VastaaPoista
  11. Juu sellainen teksti olisi tässä suunnitteilla, jahka ehtisi taas sorvin ääreen ;)
    Uskon muuten, että tuo aurajuustokermakastike ei vie karkkinälkää pois ainakaan pelkästään siksi, että se olisi hyvän makuista, vaan siksi että siinä on rasvaa. Suuri osa ihmisistä keskittyy nimittäin liikaa välttelemään ruokavaliossaan rasvaa, jolloin ruoka ei täytäkään yhtä tasapainoisesti.
    Itse en kuitenkaan voi lääkärinä suositella käyttämään kovin paljoa rasvaisia maitotuotteita, koska maitorasva on todettu tuhansissa tutkimuksissa lisäävän sydän- ja verisuonisairauksia. Tämä ohje koskee kuitenkin vain suuria ihmismassoja, joten jos joku ihminen syö muuten terveellisesti ja huolehtii myös hyvien rasvojen saannista, ei kermakastikkeesta varmaankaan ole mitään haittaakaan. Ja ennemmin ehdottomasti kunnon kermaa kuin vesi-kemikaali-kevyt-litkuja, joita sanotaan kerman tyyppiseksi. Itse käytän rasvan lähteenä mielummin öljyjä, avocadoa, pähkinöitä, siemeniä ja kohtuullisessa määrin rasvaisia juustoja. Kermaa en pidä itselleni vaarallisena, mutta kaikille en uskalla sitä suositella.
    Mutta kiitokset palautteesta, palailempa tuon tekstin pariin piakkoin :)

    VastaaPoista
  12. Lisää listaan vielä raha, tai oikeammin sen puute. Aivan liian usein kuulee juttua siitä, kuinka ei voi syödä terveellisesti koska ei ole rahaa ja terveellinen ruoka on niiiiin kallista. Bullshiiiiiit.

    VastaaPoista
  13. Todellakin! Epäterveellinen tapa syödä on itseasiassa useimmiten ainakin kokonaisuutena todella paljon kalliimpaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti